14th street Y community center renovation. lobby. blue tile. studio st archtiect

14th Street Y

with Z-A Studio
Community Center
New York, New York
Photography: Bilyana Dimitrova

The renovated 14 Street Y celebrates the diversity of its multi-generational, multi-ethnic membership. The ground floor program of lobby, fitness center, locker rooms, offices, showers and pool was reorganized as a series of parallel bands, each with its own identity. As members move through the different bands, they experience the simultaneous happenings that animate the building. By using off-the-shelf materials in unconventional ways, the designers created a unique design within a limited budget. Fields of fluorescent light fixtures of different sizes redraw the ceiling, while bands of colored tiles reconfigure the floor plane. The new entrance lobby has a custom gradient patterned tile floor, a field of circular fluorescent lights, and bright yellow 100% recycled plastic lounge furniture. The overall effect is raw and fresh and befitting the Y’s East Village location.

SST-14Y-lobby-people

SST-14Y-fitness-entrance

SST-14Y-locker-3

SST-14Y-office

SST-14Y-elevator

SST-14Y-facade

SST-14Y-plan-flattened